събота, 1 юни 2013 г.

Биологично пречистване на битови отпадни води


Битови отпадни води са тези води, които се изхвърлят от домакинства, големи жилищни сгради или тоалетни и бани на производствени и други предприятия. Това са замърсени води, които  замърсяват водоизточниците и почвата , попадайки в тях. Нужно е задължително пречистване на тези замърсени отпадни води и именно най-подходящият и ефективен метод за това е биологичното пречистване.
За биологично пречистване на отпадъчните води се говори много отдавна в историята на  техническия прогрес на човека. Самият метод обаче непрекъснато се усъвършенства на базата на много микробиологични изследвания и проекти, за да се стигне до едни сериозни постижения в нашето съвремие на пречистваща ефективност на битовите отпадни води до 99,9%.

В тази статия се спирам  на най-новият и ефективен метод на биологично пречистване на отпадни води -  аеробното  пречистване.

При аеробното биологично пречистване се използват аеробни микроорганизми, които се хранят с органиката на замърсителите в отпадните води  и така ги разграждат. За да се поддържа този процес е нужно на тези микроорганизми да им се подава прецизно  определено количество кислород, което да ги прави жизнени. Не е без значение и кои са точно микроорганизмите, които участват в процеса.  Учени с години разработват технологията така, че  по спонтанен и естествен начин в процеса на пречистване да се включат неболестотворни , участващи в нормалната човешка флора микроорганизми, които  да бъдат максимално устойчиви на средата, в която попадат и лесно и постоянно да поддържат своите колонии при наличие на необходимото им количество въздух.

В настоящият момент тази аеробна технология за пречистване на отпадни води вече е факт и съществува в много от пречиствателните станции както за домашна употреба, така и в големите градски такива. Особено подходяща и ефективна е тя при малките локални пречиствателни станции и съоръженията, в които се използва не се нуждаят от никаква друга поддръжка освен подаването на въздух чрез обикновен компресор, който е включен л самото оборудване на пречиствателната станция.  Прецизността на количеството от въздух, което е необходимо за да поддържа микроорганизмите жизнени, се определя от компютърна единица като процеса може да се контролира в зависимост от замърсеността на отпадъчните води. Колониите от аеробни микроорганизми се зараждат и развиват спонтанно  от самите отпадни води  и именно затова не се налага внасянето им отвън  ако известно време системата не е работила по някаква причина или не е имало приток на отпадни води в нея.

Биологичното пречистване на битови отпадни води е най-екологичния метод  и се използва вече масово по целия свят. Съществуват повече или по-малко ефективни технологии на пречистване, но човечеството се стреми максимално да пречиства водата, която използва в бита си, преди да я изхвърли и върне отново в природата. В този смисъл точно тя – природата в лицето на неболестотворните микроорганизми участва активно под негово ръководство в процеса на пречистване.