четвъртък, 12 януари 2012 г.

Изгребна яма ...или локална пречиствателна станция за нашата къща

В тази статия ще се спрем основно върху това, какво всъщност представлява изгребната яма, доколко е икономически рентабилна и защо повечето хора вече я отхвърлят като решение.

По принцип изгребната яма, която отговаря на изискванията на закона, представлява бетонов резервоар с необходимата хидроизолация за акумулиране на определен обем отпадни води, които периодично се изпомпват и транспортират до най-близката Градска пречиствателна станция.



Поради значително по-големия разход на вода за едно семейство в съвременния цивилизован свят, това изпомпване става минимум един път в месеца, а в повечето случаи и по-често. Това е един задължителен доста съществен разход за едно семейство, съпътстван със сериозен ангажимент и неудобства като миризми и неприятни емоции.

Често изгребните ями са на трудно достъпни места, което допълнително усложнява и оскъпява нещата.

Именно затова в последните години повечето хора се ориентират към локалните пречиствателни станции, които са съвременно решение на проблема.

Когато локална пречиствателна станция е с добра съвременна технология и правилно оразмерена според броя на хората, които ще живеят в къщата и ще я ползват, изпомпването и става най-рано в края на 3-тата година и то не със специализирана машина „вома”, а с обикновена помпа, която изпомпвайки я наторява двора.

Добре работещата пречиствателна станция не се изпомпва с подобни машини и не мирише. Ако това се налага, означава, че съоръжението или не е отговаря по капацитет, или … просто не е пречиствателна станция.

Често се правят опити в обикновени септични резервоари да се симулира някакъв процес с подаване на въздух и добавяне на препарати. Тези имитации на биологичен процес на пречистване са неуспешни и водят само до малко по-рядко изпомпване на септичния резервоар.

Липсата на разходи при пречиствателните станции във времето десетократно възвръщат първоначалната инвестиция, която всъщност не е много по-голяма.

Разликата в първоначалната инвестиция между изгребната яма и една добра пречиствателна станция е не повече от 1500-2000лв.Тази разлика се изплаща за не повече от 6-12 месеца, а липсата на разходи във времето, дава изключително предимство на локалните пречиствателни станции.

Пример:
  • Цената на една добре направена изгребна яма от бетон по всички законови изисквания с обем около 5м3 е между 4000 и 5000лв. в зависимост от сложността на изпълнение според особеностите на терена.
  • Цената на най-малката възможна качествена пречиствателна станция със всички необходими европейски сертификати е около 6500 -7000 лв.

Този пример налага следния извод:
  1. Инвестицията в качествена пречиствателна станция е безспорно по-изгодна от инвестицията в изгребна яма.
  2. Ако Ви предлагат пречиствателна станция на цената на изгребна яма то това означава,че това което ви предлагат не е пречиствателна станция!