понеделник, 17 януари 2011 г.

Как да изберем пречиствателна станция за нашата къща ?

Наред със стотиците неща, които трябва да съобразите, ако строите къща, е пътят на отпадните води от домакинството. В днешно време е невъзможно да си представим една модерна къща без пречиствателна станция. Особено ако къщата е крайградска или се намира в слабо заселен район. Доскоро, решението бе просто - септична яма в двора и “лайнарка”, която през няколко месеца или поне веднъж годишно да посещава дома. Неудобно и нерационално, а вече изобщо недопустимо!

Всеки у нас знае, че страната ни е далеч от необходимия брой пречиствателни станции. Поне що се отнася до европейските разбирания. Това е и причината за огромния интерес към съоръженията и системите за пречистване през последните години. Последва го сериозно развитие в предлагането.

В страни от поетите ангажименти пред европейските ни партньори, ако не за уеднаквяване, то поне за доближаване на стандартите ни в пречистването на отпадни води до тези на общността, често остават чисто техническите аспекти на проблемите.

Дали всички съоръжения, които се предлагат на пазара са добри и как да се ориентираме в това предлагане?

Ето някои митове и истини, които ще хвърлят светлина върху дилемата, пред която сме се изправили:

І мит: Всички пречиствателни станции работят на един и същи принцип, а разликата е само в цената  и фирмата, която ги предлага.

ИСТИНА: В действителност различните производители осигуряват провеждането на сложните микробиологични процеси по различен начин. Важна е самата технология и дали е придружена със съответните сертификати от оторизирани за това лаборатории. Много фирми предлагат сертификати за материалите, от които е изработена станцията, а не за технология и това заблуждава. На първо място е ефикасността на способа (технологията), неговата оперативна надеждност и експлоатационни разходи.

ІІ мит:
На всички пречиствателни станции трябва да се добавят бактерии за да работят.

ИСТИНА: Добре работещата индивидуална пречиствателна станция НЯМА нужда от добавянето на каквито и да е реактиви или добавки или „селектирани бактерии” и т.н. Заблудата, че на станциите трябвало да се добавят бактерии идва от предлагането все още  на стари технологии,които би трябвало да са и много по-евтини.И не на последно място:

- При избора на пречиствателно съоръжение трябва да се имат в предвид и строителните разходи, защото при повечето фирми те са сметка на клиента. Тяхното количество и сложност на изпълнение варира значително от най-обикновен изкоп до сложни армирани стомано-бетонни шахти в, които да се инсталира съоръжението.Често крайната цена става доста по-солена от първоначалните обещания.

- Референциите и историята на фирмата не са без значение. Всичко това трябва да бъде придружено с условията по гаранцията, която поема фирмата, както и възможностите за гаранционно и извън гаранционно обслужване. Характерно за България е обещаването на неща, които не съществуват, ето защо историята на фирмата и нейното представяне на нашия пазар са от такова значение.

През последните години технологиите на пречистване на отпадни води се усъвършенстват непрекъснато. Особено в страни от Европейския съюз като Чехия, Франция, Германия.

Най важната истина за пречистването на отпадни води е, че принципа е открит преди 120 години в Англия. За да работи ефективно този принцип трябва да се разработи и патентова съответна ефективна технология. Това разработване си е чисто научна дейност, която се извършва в лабораторни условия с всичките необходими изпитания. Цялата тази дейност отнема време и средства. След като даден екип достигне до някакъв задоволяващ го резултат, той патентова технологията и я предлага на пазара като преди това компетентните органи са потвърдили параметрите на пречистване със съответните сертификати.
 

Има патенти и сертификати които са локални за дадената държава, в която са издадени и трансгранични, които важат в дадена общност от държави.

Нашата общност е Европейската и са в сила патентите и сертификатите, издадени от Центъра на управление – оторизиран орган на съответната комисия на Европейския съвет. Затова задължително ги изисквайте, когато купувате подобно съоръжение, което би трябвало да Ви служи цял живот, обикновено се вкопава под земята и е трудно за подмяна.